HomeProjectenProfielFotoreportageContact

Nieuw verpakkingscentrum voor cereals


INITIATIEF.
De Vos Industriële Projecten

Kellogg’s UK had een plan om een nieuw verpakking- en distributiecentrum te bouwen voor het verpakken van 16 verschillende soorten cereals, aangeleverd in big bags. 

De cereals moeten worden afgevuld in zakjes om vervolgens te worden verpakt in doosjes.
De doosjes worden per 8 verschillende smaken verpakt in een folie, als variety pack.
De variety packs gaan in omdozen welke op een pallet worden gestapeld om tenslotte te worden gewikkeld
in stretchfolie. De capaciteit van de productielijnen: 720 doosjes per minuut!
Operationeel: binnen 8 maanden.


Onbekend op dat moment waren de locatie van de nieuwe vestiging? Spanje of Groot Brittannië? De specificaties van de producten en de productiemachines? Welke leveranciers? Planning? Budget?


DE VOORBEREIDING.

Binnen een pre-engineering studie werd gestart met het samenstellen van een hypothetische plattegrond met daarin een opstelling van machines die "de klus" mogelijk zouden kunnen klaren.
Er werd een bestek met specificaties opgesteld, waarbij de uitgangspunten, als gewenste lijncapaciteit, kwaliteit en variaties van de beschikbare verpakkingsmaterialen, karton, papier, folie, pallet, omgevingsvariabelen, etc... werden vastgelegd naast efficiency, mechanische -, elektrotechnische - en besturingstechnische eisen van de te leveren machines, veiligheidsaspecten en de gewenste kwaliteit, maatvoering en criteria van de verpakte eindproducten.

Met dit bestek zijn 10 leveranciers uitgenodigd om hun aanbieding te mogen maken. Wat volgde was een zeer intensief overleg met als ultieme doel de beste kwaliteit voor de beste prijs en een betrouwbare levertijdgarantie.
Per machinedeel werden er alternatieven productiemethoden bekeken om een variatie te hebben in specificaties en budget, waardoor er een keuzemogelijkheid blijft bestaan voor de klant, Kellogg's.

Kellogg's is ook gedurende de gehele pre engineeringstudie nauw betrokken in het ontwikkelingsproces van initiatief tot concept. Uiteindelijk is er 1 maand na aanvang van bovenbeschreven pre-engineering studie een voorstel uitgebracht naar Kellogg's welke direct werd goedgekeurd door de directie van Kellogg's.


DE UITVOERING.

De gehele levering bestond uit machines van in totaal 7 leveranciers verspreid over Europa (Frankrijk, Duitsland, Nederland, Engeland).  De leveranciers werden aangestuurd door een projectteam waarin behalve DE VOS als overall projectmanager, een zeer ervaren W- en E-engineer en een projectleider van Kellogg's deelnam. Gedurende de engineering en assemblage periode is er regelmatig een bezoek gebracht aan de leveranciers om zeker te zijn dat alles volgens plan verloopt. Waar nodig werd geadviseerd en bijgestuurd. Hierbij werd uiteraard sterk gelet op kwaliteit de materialen en de planning. Tussentijds werden er capaciteitstesten georganiseerd op machinedelen die al operationeel waren om het risico op ongewenste verassingen tijdens inbedrijfname te voorkomen. Tevens bestond hierbij de mogelijkheid om het verbruik van lucht en elektriciteit te meten waardoor de benodigde capaciteiten van compressoren en trafo's nauwkeurig konden worden bepaald.

Om de uitvoering van het gehele project in goede banen te leiden is een draaiboek opgesteld waarin per machine en per leverancier het plan van aanpak, planning, cost control, controlemomenten, oplevermomenten, testwijze en de te leveren documenten wordt beschreven.

Binnnen 5 maanden werd de nieuwe vestiging opgetrokken op wat eerst een kale vlakte was (greenfield). Kantines, sanitaire voorzieningen en gas, water en licht waren nog niet aanwezig in hun definitieve vorm, maar met aggregaten en porta cabins werd hierin tijdelijk voorzien. Voorafgegaan door de aanvoer van een enorme hoeveelheid materialen door een groot aantal vrachtwagens kon worden begonnen met het, gefaseerd, installeren van alle afzonderlijke machines in de enorme productiehal van 4000m2.

In totaal zijn er 3 afzonderlijke productielijnen geïnstalleerd en in bedrijf genomen. 2 Lijnen met De Vos Industriële Projectenieder een capaciteit van 360 doosjes per minuut en 1 lijn met een capaciteit van 720 doosjes per minuut.

De totale looptijd van het project inclusief nazorg bedroeg 12 maanden.
De lijnen draaien op de vereiste efficiency van 99%.

 
Volgende >
Design en development door Pixelstorm || web + interactiondesign